Projekt

Inredning till kontoret för Aperto Arkitekter och Projektledare
(NIRAS Arkitekter)

Tidpunkt

Färdigställt 2011

Fakta

2 plan, 1100 kvm

Vårt uppdrag

Arkitektur, Sakkunnig Tillgänglighet, Tvärkompetens

Kontakt

Pauline Ringvall

Uppdrag

Aperto Arkitekter och Projektledare kontor finns på Rosenlundsgatan 40 på Södermalm i Stockholm. Det är en gammal industrilokal i kvarteret Tobaksmonopolet, med drygt 4 meter i takhöjd och höga fönster på ömse sidor i lokalen. En stor orange industritrappa förbinder våra två våningsplan.
Inredningen av lokalerna inleddes med ett arbete för att identifiera vilka värden som lokalens ska representera. Det efterfrågas lokaler där alla kan se varandra och träffas på ett naturligt sätt. Köket är knutpunkten på kontoret. Därför kommer man rakt in i det och möts ofta av en uppdukad frukostbuffé med hela företaget sittande vid långbordet. En stor atelje finns på övervåningen med rum för stormöten, materialprover, mätutrustning och modellmaterial. Bygghjälmar och varselvästar hänger framme, eftersom mycket tid spenderas ute på byggen. Inredningen ger plats för grälla västar utan att gömma undan dem. Det dagliga arbetet ska kunna fortgå enkelt och naturligt- därför göms det inte undan. Arbetsplatserna är demokratiskt placerade, dvs alla sitter i ett stort landskap och alla arbetsplatser innehåller samma möbler. Så blir det lätt att byta plats allt eftersom arbetsgrupper projekten förändras.
Kontoret är utformat med medvetet miljötänk. Alla möbler flyttades med från det gamla kontoret, och det är enkelt att sortera upp sitt skräp, eftersom det finns bastanta återvinningsbänkar i både kök och kopieringsrum. På toaletterna finns det en egen handduk för alla medarbetare i ekologiskt svenskt linne, som tvättas i egen tvättmaskin i lokalen. Alla material är noga avvägda och utvärderade ur miljösynpunkt. Till exempel är en mattan av färgad gethårsull i hela kontorslandskapet!