Från traditionella ritningar till VR-modeller

Tänk dig att sitta i realtid och ändra ljus, färg och material i en byggritning. Precis så gör Oscar Djurstedt på NIRAS Arkitekter när han använder sig av VR i sitt projekteringsarbete.

Förra året satt Oscar Djurstedt och renderade ut 360 graders bilder för att använda i Google Cardboard, som är VR-glasögon som utvecklats av Google för att uppleva virtuell verklighet via en smartphone. Han blev nyfiken på hur det skulle vara att även kunna gå runt i en byggritning, och företaget bestämde sig för att ta projekteringen ett steg längre – visualisering med hjälp av VR.

– Vi ville kunna gå in i BIM-modellen i ett tidigt stadie för att se hur det ser ut i verkligheten, förklarar Oscar.

Med hjälp av VR kan de exempelvis se i realtid hur skugga och ljus rör sig under olika tider på dagen. Det har också varit till stor fördel när de presenterar projekten för kunder som får en bättre uppfattning om hur färdiga byggnader kan komma att se ut.

– Reaktionen har varit att det är ett annorlunda och häftigt verktyg som ger en bättre bild än en vanlig ritning. Det blir lättare att förmedla en känsla för ett projekt, säger Oscar.

Stockholms Studentbostäder har kommit att fungera som ett testprojekt för VR. Nyligen visades det upp för studenter på KTH som fick testa att ändra storlek på lägenheterna och plocka bort olika väggar i VR-modellen.

– Det var uppskattat och väckte intresse hos många studenter.

Enskedefältets skola och Alviks strand är två projekt under arbete där NIRAS Arkitekter har använt sig av VR i projekteringen. Framöver planerar de att börja med mer avancerade modeller där handkontroller möjliggör aktivitet och rörelse. Oscar tror att de flesta kommer att använda sig av VR om några år. Han ser gärna att verktyget kommer till användning i fler av företagets projekt.

– Jag tror att övergången innebär samma sak som när vi gick från penna och linjal till det digitala. Vissa kanske är lite rädda för tekniken men det är inte så svårt när man kommit in i det, då finns det bara fördelar! avslutar Oscar.